Steam stream over VPN

Door Spekkie88 op donderdag 5 juni 2014 11:48 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 6.648

Omdat mijn PC toevallig aan stond op het moment dat ik op mijn werk inlogde op mijn VPN kreeg ik de melding van steam dat mijn laptop was verbonden met mijn PC thuis...

Omdat de streaming mogelijkheden officieel alleen voor computers op hetzelfde netwerk waren stond ik er van te kijken dat dit zonder enige aanpassing werkte...

Uiteraard kon ik het niet laten om het geheel uit te testen en hier is het resultaat:


Erg netjes als je het mij vraagt!
Screencapture is gedaan met MSI Afterburner en prestaties zijn een stuk beter zonder screen capturing op de achtergrond:
Input lag: 60-70ms i.p.v. 90-110 (screen capture aan)
FPS: 50-60 i.p.v. +-30 (screen capture aan)

Server connection: WLAN N 135Mbit / WAN 100/100Mbit down/up
Client connection: WLAN G 54Mbit / WAN geen idee... maar gezien de vrij hoge input lag gok ik geen hoge upload.

Host native screen resolutie: 1920*1080 (op deze resolutie wordt de game gerenderd)
Client native screen resolutie: 1680*1050
Stream resolutie: 1680*946

Hierbij ook maar even de STEAM stream host en client options...
Host:
https://lh3.googleusercontent.com/-d2iBcQ00VhQ/U5Fhc4myNxI/AAAAAAAAAi0/v2IBNkhFCvI/s800/Steam%2520stream%2520Host%2520options.png

Client:
https://lh5.googleusercontent.com/-11F2KfI2Mpo/U5Fhc0MUA6I/AAAAAAAAAi4/8CO7Ay0E8vw/s800/Steam%2520streaming%2520Client%2520options.png

Jiayu G3S GPS antenne upgrade/replacement

Door Spekkie88 op zondag 25 augustus 2013 13:00 - Reacties (27)
Categorie: Jiayu G3S, Views: 9.682

Inleiding

Nadat ik mezelf een keer liet navigeren door mijn nieuwe Jiayu G3S en vaaker naast de weg reed dan er op dacht ik: "hier moet wat aan gebeuren!"

Aangezien ik al eerder had gelezen over slechte gps antennes in vooral de Jiayu G3 en er verschillende fora waren waar hardwarematige aanpassingen werden gedaan om het ontvangst te verbeteren was ik van mening dat mij dat toch ook zou moeten lukken.

Zo gezegd zo gedaan en persoonlijk ben ik zeer tevreden met het resultaat.

Van de initiële gps antenne upgrade heb ik helaas geen fotos...

Deel 1: Antenne upgrade

Aangezien ik mijn Jiayu G3S net een week in bezit had wilde ik nog niet gelijk de hele telefoon uit elkaar schroeven. Vandaar het idee om de huidige antenne uit te breiden met een stukje koper.
Op een ander frans forum had ik al eens gelezen dat mensen een stukje koperdraad plat sloegen om daar vervolgens een antenne van de maken. Anderen gebruikten koper tape.
Maar aangezien ik geen kopertape had liggen, maar nog wel genoeg koperdraad met een massive kern heb ik besloten lekker ruig met de hamer te keer te gaan om dat stukje koper goed plat te krijgen.

https://lh5.googleusercontent.com/-FVDYIaKteh8/UhnZUuwpQ-I/AAAAAAAAAU0/9CaXnq63Jw8/s800/IMG_20130824_152608.jpg
Op bovenstaand plaatje is de antenne er al af geknipt, maar het geeft een idee hoe ik de antenne heb gemaakt

Vervolgens heb aan de basis van de huidige (stikker) antenne een stuktje verf weg gekrast zodat het koper van de huidige antenne bloot kwam te liggen. Vervolgens heb ik mijn eigen platte stukje koper aan de antenne gesoldeerd en de initiële resultaten waren verbluffend! Signaalsterktes gingen van <20 naar +/-30!

waar ik nu ondertussen achter ben gekomen na het compleet vervangen van de antenne is dat er een stikker zit in de accu klep van de Jiayu G3S die signalel tegenhoudt... (WTF moet dat in een telefoon?!) Echter was ik daar op dit punt van het verhaal nog niet van op de hoogte...)

Vervolgens weer een keer de telefoon als navigatie gebruikt en het geheel was er totaal niet beter op geworden... Nog steeds reed ik regelmatig naast de weg en verloor de telefoon regelmatig contact met de GPS satellieten... Dit terwijl het de tests thuis zo goed waren!
Echter waren die test zonder accu klep uitgevoerd...

Na dit teleurstellende resultaat heb ik de dag erna besloten om dan de originele antenne te onderbreken, want op deze manier kon ik de gps toch niet gebruiken.

Zo gezegd zo gedaan, maar toen begon de ellende... Nadat ik de originele antenne had onderbroken kreeg ik helemaal geen signalen meer binnen... Slechts heel af en toe kon er met gratie nog 1 satelliet gevonden worden, maar meer ook niet...
Achteraf blijkt dat ook niet zo gek aangezien de antenne upgrade volledig achter de signaal werende stikker zat...

Na een week flink balen en internet afstruinen om uit te zoeken of ik de gps chip wellicht niet zou hebben gesloopt heb ik de knoop doorgehakt. De telefoon moest open!

Na wat filmpjes te hebben bekeken hoe dit in z'n werk ging bij de Jiayu G3 besloot ik de proef op de som te nemen. Tijd voor een complete replacement van de GPS antenne!

Deel 2: Antenne replacement

Zo ziet de binnenkant van een Jiayu G3S eruit:
https://lh3.googleusercontent.com/-j5aLUFHEwDA/UhnZQyKm3rI/AAAAAAAAAVQ/lbST05Is1_I/s800/20130824_145703.jpg

En dit zijn de aansluitingen voor de gps antenne:
https://lh5.googleusercontent.com/-0TIJ2cK14cg/UhntjmzpYRI/AAAAAAAAAW0/5yF8Jyif22w/s800/GPS%2520aansluitingen.png

Nadat ik eenmaal had uitgezocht welke aansluit wat was ben ik aan de slag gegaan.
De bedoeling was om voor beide contactpunten een gescheiden aansluiting te maken naar de buitenkant van de behuizing zodat ik hierna niet meer de hele behuizing open zou hoeven maken mocht ik willen experimenteren met verschillende vormen antennes en onderzoeken of he tsignaal beter/slechter zou worden als de antenne wel of niet aangesloten is aangesloten op de ground.

Dit heb ik gedaan door wederom een stukje koperdraad plat te slaan, de zijkanten recht te knippen (met een kniptang, geen schaar) en het plaatje vervolgens doormidden te knippen.
Zie hier het resultaat:
Binnenkant:
https://lh6.googleusercontent.com/-GXk54T8LwQY/UhnZShECLvI/AAAAAAAAAVo/k5jadVGfktM/s800/20130824_145741.jpg

Buitenkant:
https://lh6.googleusercontent.com/-GmjUh67HjSo/UhnZQ4pVh3I/AAAAAAAAAVc/Jxz8ptVTd0g/s800/20130824_145731.jpg

Op deze manier kan ik nu mooi elke willekeurige antenne aan de contactpunten solderen en er voor kiezen of de antenne wel of niet in contact moet staan met de ground, door deze al dan niet af te plakken.

In eerste instantie had ik besloten de antenne niet aan te sluiten op de ground aangezien er af en toe werd beweerd dat dit in een hoger signaalsterkte zou resulteren.
Aangezien de signaalsterkte nog steeds vrij tegen viel heb ik besloten de antenne aan te sluiten op zowel de signal als de ground.
Ook op dit moment in het verhaal had ik nog niet door dat de stikker in de accuklep signalen blokkeerde...

Nadat ik de nieuwe antenne had aangesloten op beide contactpunten leek het signaal al veel beter... Totdat ik de accuklep weer op de telefoon deed en merkte dat het signaal heel erg kelderde... Klep er weer af gehaald en het signaal schoot weet omhoog...

Aangezien de nieuwe antenne een stukje hoger was, ging de accu klep niet goed meer dicht, dus heb ik aan de binnenkant van de klep een uitsparing gemaakt zodat deze wel weer dicht gaat:
https://lh3.googleusercontent.com/-_GkTZUM4oZU/UhnZUoGfvgI/AAAAAAAAAU4/srMLeQ2iess/s800/20130824_171854.jpg
Op dat moment kwam ik er achter dat de stikker aan de binnenkant van de klep een zilver achtig folie bevatte... De stikker was me wel eerder opgevallen, maar ik ben er altijd vanuit gegaan dat deze bedoeld was als isolatie zodat de achterkant van de telefoon niet te warm aan zou voelen bij zwaar gebruik. Wellicht is dat ook het doel van de stikker, maar die stikker heeft ook als gevolg dat de signalen worden geblokkeerd van mijn gps antenne.
Nadat ik de stikker heb verwijdert was het gps signaal ineens net zo sterk met als zonder accu klepje!

Deze resultaten zijn echter vanuit stilstand in de tuin. De eerstvolgende grote praktijktest staat geplant op 2 september.

Vanaf dat moment realiseerde ik me dat mijn antenne upgrade waarschijnlijk wel goed had gewerkt als ik die stikker uit de accu klep had verwijdert en was het signaal niet telkens weggevallen tijdens het rijden, had ik de originele antenne niet hoeven onderbreken en had ik wellicht mijn telefoon helemaal niet open hoeven te schroeven... Echter blijf ik een tweaker en hou ik er van om de binnenkant van elektronica te bekijken, dus uit eindelijk heb ik er geen spijt van.
Tevens ben ik zeer tevreden over het eindresultaat:
https://lh3.googleusercontent.com/-7mC_8FdMTDQ/UhnZTtSzurI/AAAAAAAAAWE/xo_6f2wTb5E/s800/20130824_171807.jpg

Jiayu G3S Flash How-to

Door Spekkie88 op dinsdag 13 augustus 2013 08:34 - Reacties (56)
Categorie: Jiayu G3S, Views: 11.554

Update 15-04-2014

Naar aanleiding van mijn persoonlijke ervaring en meldingen op het forum ben ik er achter gekomen dat de eerder gebruikte rom geen ondersteuning bood voor het hardwarematig decoderen van video materiaal (denk aan XBMC, youtube en andere filmpjes). Dit heeft als gevolg dat het decoderen van video's gedaan wordt door de CPU ipv de GPU, waardoor filmpjes schokkerig af kunnen spelen. Daarom heb ik de How-to aangepast en maakt nu gebruik van een nieuwere rom die dit wel ondersteund. Aangezien deze rom ook direct geroot is, is het niet meer nodig om er later weer een andere rom achteraan te flashen via recovery, echter heb ik ook de rom erbij gezet die via recovery te flashen is voor de mensen die al van een custom recovery voorzien zijn.

Inleiding

Aangezien ik zelf nogal wat moeite had om een duidelijke How-to te vinden voor het flashen/rooten/custom recovery voor je Jiayu G3S en naar aanleiding van dit forum heb ik besloten deze How-to te schrijven.

Zoals altijd neem ik geen verantwoording voor het slopen van je telefoon bij het volgen van deze How-to.

Hieronder is slechts één van de vele verschillende manieren om hetzelfde einddoel te bereiken. Ik ga er echter van uit dat de huidige rom nog niet geroot is. Indien je telefoon wel geroot is zijn er shortcuts te nemen, welke ik zal aangeven gedurende deze How-to. Tevens zijn de verstrekte tools windows only.

Ik heb geprobeerd deze How-to zo noob-friendly mogelijk te maken. Mocht je er echter niet uitkomen stel gerust je vragen hier en ik zal asap helpen om samen naar een oplossing te zoeken.
Off we go then!
Het is mogelijk dat je tijdens het flashen/whipen de IMEI nummers van je telefoon worden gewist.
Schrijf deze voor dat je begint op!
Deze zijn terug te vinden door *#06#* te typen in de dailer.

Verderop in deze How-TO zal ik een beschrijving geven hoe deze terug te zetten mocht dat nodig zijn.
Benodigdheden
 1. Rar met alle spullen om te kunnen flashen
 2. Geroote rom (13-08-2013)
De 1e download bevat de ADB drivers voor je telefoon, een flashtool voor het flashen van de 2e download en een custom recovery (TWRP) zodat het flashen van een andere rom voortaan een stuk gemakkelijker is.
De 2e download bevat een geroote rom. We hebben root toegang nodig om in de cutom recovery te kunnen komen. (Opstarten met power+VolDown werkt niet namelijk)

Pak download 1 en 2 uit op je pc.
Drivers installeren
Om gebruik te kunnen maken van de flash tool zullen eerst de VCOM drivers geïnstalleerd moeten worden. Doe het volgende om dit voor elkaar te krijgen:
 1. Sluit de telefoon af en haal de batterij er uit.
 2. Sluit de telefoon zonder batterij aan op de pc (via usb)
 3. Stop de batterij terug in de telefoon.
Als het goed is herkend windows een apparaat maar kan geen geschikte drivers vinden.
Kies voor handmatig drivers zoeken en selecteer de geschikte drivers uit de map VCOM (in DRIVERSG3CQ uit download 1)

Haal zodra windows klaar is met installeren de batterij weer uit de telefoon.
Het is niet nodig de telefoon los te koppelen van de PC gedurende deze How-to
Let wel dat als je je telefoon loskoppelt tussendoor dat deze terug aankoppelt ZONDER batterij.
Flashen van de Rom+custom recovery
Zoals eerder vermeld is roottoegang vereist om toegang te kunnen krijgen tot de custom recovery van je telefoon. Aangezien er van uit wordt gegaan dat de huidige rom geen roottoegang heeft gaan wel als volgt te werk:
 1. Open Flash_tool.exe en klik rechts op scatter-loading.
 2. Navigeer naar de map waar je download 2 hebt uitgepakt en selecteer het MT6589_Android_scatter_emmc.txt bestand.
 3. Klik op RECOVERY en selecteer de TWRP_2.5.0.0_G3S_recovery.img uit de 1e rar.
 4. Klik vervolgens Firmware->Upgrade.
[Sidenote]
Aangezien er geen makkelijke manier is om direct naar recovery te booten als de telefoon uit staat zijn er 2 opties:
1. Als je huidige rom al geroot is is het genoeg om alleen de PRELOADER en RECOVERY te flashen.
2. Als je huidige rom nog niet geroot is moeten alle vinkjes aan blijven staan.

Je kan zelf spelen met de vinkjes aan of uit zetten, Zorg er alleen wel voor dat PRELOADER ALTIJD is aangevinkt. Als dit niet het geval is zal er niets geflashed worden.

Tevens is het mogelijk iedere custom recovery (bedoeld voor deze telefoon) op deze manier te flashen (CWM bijvoorbeeld). De reden dat er hier voor TWRP wordt gekozen is omdat TWRP herkend of een ROM geroot is of niet tijdens het flashen en geeft je aan het einde van het flashen de optie om de rom alsnog te voorzien van de SuperSU binary.
Zodra TWRP klaar is met flashen klik je op reboot, vervolgens zal er worden gevraagd of je de nieuwe rom wil rooten, houdt er rekening mee dat je dan nog wel ZELF de SuperSU APP (niet super user) moet downloaden uit de playstore.
[/Sidenote]

Sluit de telefoon zonder batterij aan op de pc (indien dat niet al het geval is) en stop vervolgens de batterij terug in de telefoon.
Als het goed is zal de % balk van de flash tool verschillende kleuren krijgen (uit mijn hoofd gezegd rood-geel-groen-paars)
Zodra het flashen is geslaagd verschijnt er een popup met een groene cirkel.

Gefeliciteerd! je heb nu de laatste firmware incl root en custom recovery!


Hieronder worden nog een aantal dingen besproken met betrekking tot apps/mods, Custom roms en hoe je de IMEI nummers van je telefoon kan herstellen.

Mocht je echter nog vragen/opmerkinen hebben? Stel ze gerust!
Tevens wordt een bedankje gewaardeerd als deze How-to je geholpen heeft :)

Reboot je telefoon en je bent voorzien van de nieuwe Rom!
Niet te missen apps/mods
Aangezien de soucecode van deze telefoon nog niet is vrijgegeven is een custom rom als CM vooralsnog uitgesloten. Echter is GravityBox DE mod om near CM experience te krijgen. Het enige wat niet werk voor de Jiayu G3S is het aanpassen van de autobrightness.

Daarnaast voor de PA liefhebbers onder ons: XPrivacy!
Net als GravityBox is XPrivacy een addon voor het Xposed framework.

Interesse in meer addons voor het XPosed framework? Check hier!
Let wel dat niet alle addons met elkaar overweg kunnen!

Omdat de auto brightness iets te laag ingesteld naar mijn smaak heb ik daarom de app Lux geïnstalleerd.

En last but not least. De app Mobile Uncle Tools is een niet te missen app waarin allerlei advanced options in te stellen zijn.
Custom Roms
Aangezien er tot op heden geen volledige sourcecode is vrij gegeven voor deze telefoon zijn de meeste custom roms niet veel meer dan een beetje tweaken met apps/launchers.
Mocht je echter interesse hebben in een andere rom zijn er hier en hier een aantal te vinden.
Als er staat dat de rom via CWM te flashen is, is dit ook mogelijk m.b.v. de TWRP custom recovery die in deze How-to wordt gebruikt. Een rom die middels custom recovery kan worden geflashed wordt meestal aangeduid met "SD" in de naam.
Indien de rom niet te flashen is via custom recovery maar via de flash tool wordt dit meestal aangeduid door "SPflash" of "official flash method".
Troubleshooting
 • Als je de telefoon in het Nederlands hebt staan zal de sms app crashen zodra je een sms binnenkrijgt. Gelukkig is er een fix!
  Originele XDA post/thread
 • Mocht je de melding krijgen dat je niet meer op je telefoon netwerk kan vanwege een ongeldig IMEI nummer is hier de oplossing:

  Download deze rar en pak hem uit.
  installeer de Universal ABD drivers en sluit je telefoon aan (Zorg ervoor dat USB deguggin aan staat op je telefoon)
  wacht tot de drivers zijn geïnstalleerd
  open MKTDroidTools.exe en als het goed is wordt je telefoon herkend en krijg je de informatie van je telefoon te zien.

  Mocht je geen informatie zien kan het zijn dat je de drivers van je telefoon moet updaten via device manager. De telefoon wordt als het goed is herkend als een HTC model.

  Klik in MKTDroidTools op IMEI/NVRAm om de IMEI nummers aan te passen.
  Vul de gewenste IMEI nummers in en klik op replace IMEI
  Het kan zijn dat er op je telefoon een superSU melding komt om superuser rechten te verlenen
  Geef hiervoor toestemming en de IMEI nummers zullen zijn aangepast.
  Herstart de telefoon en bevestig of de IMEI nummers zijn aangepast door *#06#* in de dailer te typen.

  Opmerkingen en aanvullingen zijn welkom.
  Let wel dit is een snelle draft en zal nog worden aangepast.

3DMark (2013) vervolg

Door Spekkie88 op zondag 7 april 2013 15:22 - Reacties (0)
Categorie: Benchmarks, Views: 2.970

Aangezien blijkbaar niet alles in 1 post past zijn hier de resultaten van de trifire opstellingen en conclusie van de vorige post
5970 + 5870 @5870 16x4x
Cloud Gate
Score22364
Graphics score76034
Physics score6444
Graphics test 1285,05
Graphics test 2393,47
Physics test20,46

Fire Strike
Score2437
Graphics score3688
Physics score9199
Graphics test 145,21
Graphics test 29,74
Physics test29,20
Combined test2,44

En hier zien we de Fire Strike scores volledig instorten. De exacte reden waarom kan ik helaas niet beantwoorden...
5970 + 5870 @5870 16x16x
Cloud Gate
Score23004
Graphics score77430
Physics score6648
Graphics test 1293,17
Graphics test 2395,59
Physics test21,10

Fire Strike
Score2436
Graphics score3641
Physics score9225
Graphics test 144,91
Graphics test 29,61
Physics test29,28
Combined test2,48

De verschillen tussen de trifire opstelling waarbij de 5870 in een pci-e 4x of 16x slot zit zijn in Fire Strike compleet verwaarloosbaar en bij Cloud gate zie je een lichte stijging van 2-8fps in de Graphics tests in het voordeel van de 16x/16x opstelling.
5970 + 5870 OC 16x4x
Cloud Gate
Score22844
Graphics score79130
Physics score6546
Graphics test 1282,68
Graphics test 2439,44
Physics test20,78

Fire Strike
Score2642
Graphics score4166
Physics score9134
Graphics test 150,10
Graphics test 211,06
Physics test29,00
Combined test2,56

Opmerkelijk is hier dat overclocken van de 3 gpu's er voor zorgt dat in Graphics test 1 van Cloud Gate slechter presteert dan zonder overclock, echter weet de 2e test dan weer wel te profiteren van de overclock.
5970 + 5870 OC 16x16x
Cloud Gate
Score23108
Graphics score80468
Physics score6612
Graphics test 1288,47
Graphics test 2444,46
Physics test20,99

Fire Strike
Score2741
Graphics score4318
Physics score9232
Graphics test 151,59
Graphics test 211,47
Physics test29,31
Combined test2,66

Wederom weet de 1e Grapics test van Cloud Gate geen gebruik te maken van de overclock. De rest van de graphics tests in zowel Cloud Gate als Fire strike weten wel een hogere fps te noteren zij het marginaal ten opzichte van de 16x/4x configuratie.

Conclusie

Ondanks dat crossfire en trifire lekker werken in Cloud Gate, zijn de resultaten in Fire Strike niet om over naar huis te schrijven gezien crossfire niet bijzonder goed schaalt, maar trifire het volledig af laat weten door lagere scores neer te zetten dan een enkele 5870. Het enige waar trifire verbetering laat zien ten opzichte van een enkele 5870 is de 1e graphics test van Fire Strike, Wat mij sterk doet vermoeden dat 1GB VRam per gpu te weinig is voor Fire Strike.

Op korte termijn zal ik ook een test draaien van firestrike met een lagere resolutie om te kijken of ik daarmee het geheugen gebruik naar beneden kan krijgen en bekijken of te gevolgen heeft voor de belasting van het systeem.

3DMark (2013)

Door Spekkie88 op zondag 7 april 2013 11:19 - Reacties (0)
Categorie: Benchmarks, Views: 2.492

Inleiding

Na veel ploeteren, loze beloftes, tegenslagen en onvoorziene omstandigheden is het dan eindelijk zo ver: De eerste benchmark!

Ik bijt de spits af met 3DMark (2013), zoals de titel al doet vermoeden.
Ik heb mijn best gedaan zoveel mogelijk aspecten van mijn systeem uit te lichten die wellicht invloed hebben op de grafische prestaties in deze benchmark.

Tijdens het uitvoeren van de tests heb ik gebruik gemaakt van de 13.2 Beta drivers. Ondanks dat de 13.3 drivers zijn uitgekomen tijdens het testen heb ik besloten niet halverwege de tests over te schakelen naar andere drivers.
Zoals eerder vermeld zijn de OC clockspeeds van de kaarten: 1000/1275

De Scores

De onderstaande tabellen zijn gemaakt met behulp van grafiekengenerator van Megaflix die het op zijn beurt weer heeft gebaseerd op het werk van Trew Dan's Benchbakker.

Alle scores zijn gebaseerd op het gemiddelde van 5 runs om eventuele uitschieters af te vlakken.
Cloud Gate
We beginnen met de totale scores van Cloud Gate:

Cloud Gate Total score
5870 @Stock 16738
5870 OC 17440
5970 @Stock 20183
5970 @5870 21069
5970 OC 21667
5970 + 5870 @5870 16x4x 22364
5970 + 5870 @5870 16x16x 23004
5970 + 5870 OC 16x4x 22844
5970 + 5870 OC 16x16x 23108


Zoals te zien in de tabel hierboven voegt een 3e gpu niet heel veel meer toe aan de totale scores.
Interessanter is wellicht het feit dat de OC scores van de 5970+5870 in de 16x/4x pci-e slots respectievelijk lager scoren dan de 5970+5870 @5870 speeds.

Aangezien de CPU in alle tests op 4.7GHz geklokt is verschillen de physics scores dusdanig weinig dat het ook interessant is om de graphics scores met elkaar te vergelijken aangezien in de totale scores ook de "vaste" physics scores worden meegenomen.

Cloud Gate Graphics score
5870 @Stock 30016
5870 OC 33699
5970 @Stock 50639
5970 @5870 58164
5970 OC 64699
5970 + 5870 @5870 16x4x 76034
5970 + 5870 @5870 16x16x 77430
5970 + 5870 OC 16x4x 79130
5970 + 5870 OC 16x16x 80468


Aan deze tabel is te zien dat een 2e gpu goed schaalt met een verbetering van 93% en zelfs 3 gpu's nog een behoorlijk hogere score neer kunnen zetten van ruim 1,5 keer de score van een enkele gpu. Jammer genoeg weet de 3e gpu niet net zo veel toe te voegen als een 2e, maar in mijn ogen zeker geen onaardige schaling als je niet gelijk een compleet nieuwe kaart aan wil/kan schaffen.
Fire Strike
Na de voor mij positieve resultaten van Cloud Gate gaan we verder met Fire Strike, de zwaardere test van 3DMark. Ondanks dat er nog een "Extreem" optie is heb ik er voor gekozen om Fire Strike op "normal" settings te testen.

Fire Strike Total score
5870 @Stock 3330
5870 OC 3778
5970 @Stock 3841
5970 @5870 4501
5970 OC 5027
5970 + 5870 @5870 16x4x 2437
5970 + 5870 @5870 16x16x 2436
5970 + 5870 OC 16x4x 2666
5970 + 5870 OC 16x16x 2729


Zoals de grafiek hierboven laat zijn gaat de schaling van 1 naar 2 gpu's vrij goed, maar zodra er een 3e kaar aan toe wordt gevoegd storten de resultaten volledig in...
Tijdens het testen was me dit al opgevallen en aangezien ik eerst de 16x/4x opstelling heb getest en, zoals later in de post te zien zal zijn, Fire Strike behoorlijk wat geheugen nodig heeft leek het mij aannemelijk dat de 16x/16x opstelling beter zou presteren omdat dan de bandbreedte van de bus mee zou spelen in het "on the fly" laden van nieuwe textures.
Echter tot mijn grote verbazing maakt het bij Fire Strike niets uit in welk pci-e slot de 5870 werd gestoken en daarmee is de beroerde prestatie van 3 gpu's voor mij een raadsel...

Fire Strike Graphics score
5870 @Stock 3427
5870 OC 3923
5970 @Stock 4331
5970 @5870 5213
5970 OC 5875
5970 + 5870 @5870 16x4x 3688
5970 + 5870 @5870 16x16x 3641
5970 + 5870 OC 16x4x 4166
5970 + 5870 OC 16x16x 4318


Ook bij de graphics scores zien we dat 3 gpu's totaal ondermaats presteren. Ook zien we hier dat een 2e gpu in deze test slechts een 50% betere score weet neer te zetten dan een enkele gpu.

Configuraties nader bekeken

In het volgende stuk van de benchmark ga ik wat dieper in op de individuele configuraties.
5870 @Stock
Hier zien we de gemiddelde scores van een enkele 5870 @Stock en daaronder de 3 plaatjes met de system load gedurende 1 test.

Cloud Gate
Score16738
Graphics score30016
Physics score6568
Graphics test 1126,14
Graphics test 2135,18
Physics test20,85

Fire Strike
Score3330
Graphics score3427
Physics score9013
Graphics test 115,47
Graphics test 214,37
Physics test28,61
Combined test7,18

Bij fire strike is goed te zien dat 1GB geheugen per gpu wellicht net te krap voor een schermresolutie van 1080P.
5870 OC
Cloud Gate
Score17440
Graphics score33699
Physics score6489
Graphics test 1140,50
Graphics test 2155,07
Physics test20,60

Fire Strike
Score3778
Graphics score3923
Physics score9001
Graphics test 117,75
Graphics test 216,41
Physics test28,57
Combined test8,192

Zoals te zien zorgt de overclock voor een stabiele increase van 20fps in de Cloud Gate Graphics tests en 2fps in de Fire Strike.
5970 @Stock
Cloud Gate
Score20183
Graphics score50639
Physics score6500
Graphics test 1211,42
Graphics test 2229,68
Physics test20,63

Fire Strike
Score3841
Graphics score4331
Physics score9067
Graphics test 126,37
Graphics test 214,69
Physics test28,78
Combined test6,61

Opmerkelijk aan deze resultaten is dat in de combined test een enkele 5870 het zelfs al beter doet dan een 5970 @Stock... Wellicht opmerkelijker is dat tijdens de combined test zowel de gpu's als de cpu cores niet volledig benut worden. Waarom dit het geval is kan ik niet met zekerheid zeggen, maar gezien het VRam gebruik lijkt het me dat het daarmee te maken heeft, of het heeft te maken met slechte crossfire profiels. Hoe dan ook kan ik geen concrete verklaring geven voor het feit dat het systeem niet volledig belast wordt tijdens deze tests...
5970 @5870
Cloud Gate
Score21069
Graphics score58164
Physics score6519
Graphics test 1242,51
Graphics test 2264,2
Physics test20,69

Fire Strike
Score4501
Graphics score5213
Physics score9075
Graphics test 130,23
Graphics test 218,15
Physics test28,81
Combined test7,54

Hier zien we dat een 5970 @5870 een iets betere prestatie weet neer te zetten dan een enkele 5870 in de combined test, maar erg schrikbarend is het niet met nog geen 1 fps verschil.
5970 OC
Cloud Gate
Score21667
Graphics score64699
Physics score6511
Graphics test 1267,12
Graphics test 2297,07
Physics test20,67

Fire Strike
Score5027
Graphics score5875
Physics score9079
Graphics test 134,57
Graphics test 220,12
Physics test28,82
Combined test8,51

Ook hier zien we een 20-30fps increase in Cloud Gate bij het overclocken van de 5970 ten opzichte van een 5970 @5870. Ook Fire Strike weet van de overclock te profiteren al is het slechts 2-4fps in de Graphics tests en 1fps in de combined test.

Lees verder